Skip to content

Kussens

Wist u dat het juiste hoofdkussen van essentieel belang is voor een goede en gezonde nachtrust? Natuurlijk is het niet zo dat een goed kussen alleen al het werk kan doen. Matras, hoofdkussen en uzelf moeten voor zo ver mogelijk op elkaar aansluiten. Het is echter wel bewezen dat een goed kussen u een betere nachtrust geeft en u daardoor de volgende dag uitgeslapen aan de dag kunt beginnen.

Voor sommige personen is het heel eenvoudig en luistert de aanschaf niet zo nauw. Deze personen slapen eigenlijk overal wel goed en op elk denkbaar kussen. Echter, staat daar een veel grotere groep mensen tegenover die juist heel gevoelig is en in de loop der jaren een hele reeks van hoofdkussens heeft aangeschaft.

De keuze voor het juiste kussen kan invloed hebben op de kwaliteit van je nachtrust. Het juiste kussen verzekert je van de beste ondersteuning voor je nek en zorgt ervoor dat je lichaam de meest comfortabele slaaphouding vindt. Voor sommige mensen is het vinden van het juiste hoofdkussen een droom die uitkomt. Het kan er echt voor zorgen dat nekpijn, snurken of slapeloosheid wordt verminderd of zelfs verleden tijd is.

Goed hoofdkussen
Het is belangrijk om op een aantal punten te letten als je een nieuw kussen koopt. Welk kussen voor jou het beste is, hangt af van van de volgende factoren:

 • Je favoriete slaaphouding, dit is ook belangrijk bij het kiezen van de juiste matras;
 • Hoe hard je matras is;
 • Lichamelijke eigenschappen zoals transpiratie en allergieën;
 • Je eigen voorkeuren voor materialen en vormbaarheid van het kussen.

Vrijblijvend kussens testen

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Probeer dan het Testkussen Uitleenprogramma bij Hochrath Wonen en Slapen. Test het kussen van uw keuze geheel vrijblijvend thuis uit. Kussen niet goed? Dan kunt u het kosteloos omruilen voor een ander type, net zolang totdat u het kussen heeft gevonden dat bij u past! Zo maakt u nooit een verkeerde keuze.

Kom naar onze showroom en neem een kussen op proef mee naar huis.

Verschillende soorten kussens:

Donzen kussen
Een donzen hoofdkussen houdt warmte vast en ventileert goed. Daarnaast heet het een hoog isolerend vermogen en is het kussen erg licht en soepel. Een donzen kussen ondersteunt minder goed dan traagschuim, latex of veren. Een donzen kussen is lastig wasbaar en daardoor minder geschikt voor kinderen.

Veren kussen
Een kussen dat bestaat uit veren is comfortabel en voelt erg zacht aan. Van nature biedt het goede ventilatie, ondersteuning en vormt het zich gemakkelijk naar het hoofd. Een veren kussen is iets steviger dan dons, daardoor ervaar je minder veerkracht. Daarnaast is een kussen gevuld met veren lastig wasbaar en daardoor minder geschikt voor kinderen.

Latex kussen
Een latex kussen is soepel en veerkrachtig. Je ervaart een goede drukverdeling en ondersteuning aan hoofd en nek. Dit komt omdat het kussen stevig en vormvast is. Een latex kussen ventileert minder goed dan veren, dons of kapok, waardoor het niet geschikt is als je het snel warm hebt of veel transpireert.

Kapok kussen
Een kussen gevuld met kapok kent goede ventilatie en vochtafvoer, dus ideaal als je het snel warm hebt of veel transpireert in bed. Kapok is 100% natuurlijk, zacht en luchtig. Daarnaast is het kussen navulbaar en kun je het kapok eenvoudig vervangen, zo zorg je voor altijd voldoende veerkracht!

Traagschuim kussen
Een traagschuim kussen is warmte isolerend, wat fijn is als je het snel koud hebt in bed. Daarnaast is een kussen gevuld met traagschuim stevig en vormvast, en geeft daardoor goede ondersteuning en uitstekende drukverdeling. Een traagschuim kussen neemt na verloop van tijd ietwat in veerkracht af.

Synthetisch kussen
Een synthetisch kussen is veerkrachtig en zacht. Eenvoudig te wassen in de wasmachine, daardoor erg geschikt voor kinderen en mensen met allergieën. Een synthetisch kussen is in vergelijking met andere kussens goedkoper, dit komt doordat dit kussen minder ventileert dan bijvoorbeeld dons of veren én minder ondersteuning biedt.

Het is belangrijk dat je kussen past bij je lichaamsbouw, slaaphouding en slaapwensen. Een goed hoofdkussen geeft voldoende steun aan je hoofd en nek en voorkomt of vermindert klachten als hoofd- en nekpijn. Bij de keuze voor een kussen moet de vraag of je een zijslaper, rugslaper of buikslaper bent zeker beantwoord worden. Ook de hardheid van je matras en het materiaal van de vulling spelen een rol.

Dan heb je over het algemeen weinig ondersteuning van het kussen nodig om je nek in de natuurlijke houding te houden. Daarom is een zacht en middelhoog kussen voor jou het meest geschikt.

Dan heb je een steviger en dikker kussen nodig dan rug- en buikslapers, zodat je nek beter ondersteund wordt. Je hoofd en nek blijven dan op hetzelfde niveau als je ruggengraat.

Je hebt weinig tot geen ondersteuning van je kussen nodig om je nek in de natuurlijke houding te houden. Daarom raden wij een dun en zacht kussen aan.

Het is belangrijk dat je je kussen en matras op elkaar afstemt. Over het algemeen geldt: hoe harder het matras, hoe harder ook het kussen moet zijn. Andersom geldt dat je nek minder ondersteuning van je kussen nodig heeft als je op een soepeler matras slaapt, omdat je lichaam al verder wegzakt in het matras.

Het kussen van je bed wassen. Hoe doe je dat? En doe je dat überhaupt wel eens? Bij het wassen van het beddengoed neemt iedereen eigenlijk dezelfde dingen mee: molton, hoeslaken, dekbedovertrek en kussenslopen. Maar wist je dat je eigenlijk ook je kussens af en toe mee moet wassen? Het wordt aangeraden om je kussens zo’n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën. Dus voor het behoud van een fijne, schone slaapkamer is het van belang om je kussen zo nu en dan te wassen.

Er bestaan natuurlijk veel verschillende kussens. Soms heb je alleen op je eigen bed al twee of drie verschillende hoofdkussens. We hebben de meest voorkomende kussens voor je op een rijtje gezet.

Donzen en synthetische kussens wassen? JA!
Donzen en synthetische hoofdkussens kunnen gewoon in de wasmachine. Haal de kussenslopen en eventuele kussenhoezen er vanaf en stop dan 2 à 3 kussens tegelijk in de wasmachine. De wasmachine is dan beter in balans en de kussens worden minder heen en weer geslingerd. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de kussens behouden wordt.

Hoofdkussens met veren wassen? Lastig
Verenkussens zijn erg lastig om zelf te wassen. Ze kunnen namelijk niet in de wasmachine en ze kunnen ook niet tegen de handwas. Je kunt kussens gevuld met veren dan ook het beste bij een stomerij laten reinigen. Lekker makkelijk!

Latex kussens wassen? Nee
Je kunt latex kussens ook niet in de wasmachine stoppen. De latex kern mag namelijk niet nat worden omdat deze dan kan gaan brokkelen en hij zijn ondersteuning en veerkracht verliest. Gelukkig neemt latex ook niet heel veel bacteriën op. Om eventuele vlekken te verwijderen kun je je latex kussen wel met met een licht vochtige doek afnemen. Daarnaast was je natuurlijk wekelijks je kussensloop en kussenhoes.

Kussens van traagschuim wassen? Ja (met de hand)
Kussens met een kern van traagschuim kun je het beste met de hand wassen. Vul een emmer met warm water en een beetje wasmiddel. Dompel het kussen simpelweg onder en knijp het zachtjes uit. Het vuil spoelt weg en het kussen behoudt zijn kwaliteit.

Hoofdkussen drogen
Donzen en synthetische kussens kunnen na het wassen gewoon in de droger. Je kunt twee tennisballen in schone witte sokken stoppen en die meedrogen. Dat zorgt ervoor dat de kussens sneller drogen en dat ze goed worden opgeklopt. Mochten de kussens na het programma nog niet helemaal droog zijn, kun je ze buiten in de zon te drogen leggen of hangen. Traagschuim kussens mogen niet in de droger. Laat deze kussens buiten in de zon of in de wind drogen. Het duurt iets langer, maar zo behouden de kussens wel hun kwaliteit.

TEMPUR COLLECTIE

TEMPUR® Original

Dit TEMPUR® hoofdkussen Original is zeer geschikt voor rug- en zijslapers. Dankzij de vorm liggen je hoofd, nek en schouders namelijk in één lijn met je ruggengraat. Het kussen vormt zich naar de natuurlijke contouren, waardoor je nek- en schouderspieren volledig kunnen ontspannen. Het kussen wordt aanbevolen voor degenen die behoeften hebben aan een meer therapeutische slaaphouding, om bijvoorbeeld nek- of rugklachten te verminderen.

Dit hoofdkussen is verkrijgbaar in drie verschillende afmetingen: Small, Medium, Large, zodat je altijd de maat kunt kiezen die het beste bij jou past. Alle kussens zijn qua formaat even groot, het verschil is zichtbaar in de hoogte van het kussen.

TEMPUR® Symphony

Slaap je soms op je zij en soms op je rug? Dit TEMPUR® Symphony hoofdkussen is geschikt voor beide slaaphoudingen. Het ontwerp is dus eigenlijk twee kussens ineen. Dankzij de ene zijde zet je gemakkelijk je schouder tegen het kussen dat perfect is voor het slapen op je zij. De andere zijde heeft licht gebogen zijkanten en geeft een goede ondersteuning aan je hoofd en nek als je op je rug ligt.

Het kussen is verkrijgbaar in een small, medium en large variant.

TEMPUR® Sonata

Slaap jij meestal op je zij? Dit TEMPUR® Sonata hoofdkussen past perfect bij jou! Dankzij de gebogen vorm wordt je hoofd goed ondersteund in de zijhouding waarbij je met je kin dicht op je borst ligt. Het kussen geeft een continue ondersteuning aan je hoofd, ook wanneer je van de ene zijde naar de andere rolt gedurende de nacht.

Het kussen is verkrijgbaar in een small, medium en large variant.

TEMPUR® Original SMARTCOOL™

Om het kussen bevindt zich een ultrazachte, heerlijk koele (SmartCool) hoes, die ervoor zorgt dat overtollige lichaamswarmte gemakkelijk wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijf je gedurende de hele nacht lekker koel en fris. Je ritst de hoes gemakkelijk van het kussen, waarna je de hoes tot 60 graden kunt wassen in de wasmachine.

TEMPUR® Symphony SmartCool™

Om het kussen bevindt zich een ultrazachte, heerlijk koele (SmartCool) hoes, die ervoor zorgt dat overtollige lichaamswarmte gemakkelijk wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijf je gedurende de hele nacht lekker koel en fris. Je ritst de hoes gemakkelijk van het kussen, waarna je de hoes tot 60 graden kunt wassen in de wasmachine.

TEMPUR® Sonata SmartCool™

Om het kussen bevindt zich een ultrazachte, heerlijk koele (SmartCool) hoes, die ervoor zorgt dat overtollige lichaamswarmte gemakkelijk wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijf je gedurende de hele nacht lekker koel en fris. Je ritst de hoes gemakkelijk van het kussen, waarna je de hoes tot 60 graden kunt wassen in de wasmachine.

TEMPUR® Ombracio

Ben jij een buikslaper? Dit TEMPUR® Ombracio hoofdkussen is speciaal ontworpen voor de buikslapers. Het kussen heeft een uniek, gepatenteerd ontwerp met inkepingen aan de zijkant. Binnenin zitten TEMPUR®-microkussens waardoor je het kussen vast kunt houden én tegen je aan kunt drukken terwijl je jouw meest comfortabele slaaphouding vindt.

TEMPUR® Ombracio SMARTCOOL™

Om het kussen bevindt zich een ultrazachte, heerlijk koele (SmartCool) hoes, die ervoor zorgt dat overtollige lichaamswarmte gemakkelijk wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijf je gedurende de hele nacht lekker koel en fris. Je ritst de hoes gemakkelijk van het kussen, waarna je de hoes tot 60 graden kunt wassen in de wasmachine.

TEMPUR® Comfort Original

Dit TEMPUR® hoofdkussen Comfort Original Firm is de perfecte aanvulling op de TEMPUR® Original matrassen en is dan ook gemaakt van het originele TEMPUR® materiaal. Zo kun jij je volledig ontspannen want het kussen past zich perfect aan, aan je hoofd, nek en schouders. Iedere nacht weer!

Dit is hetzelfde unieke drukverlagende TEMPUR®-materiaal dat in de TEMPUR®-matrassen wordt gebruikt. Door deze samenstelling biedt dit hoofdkussen de hele nacht ultiem comfort en volledige ondersteuning.

• Geschikt voor alle slaaphoudingen
• Afritsbaar en wasbare tijk (kussenhoes)

TEMPUR® Comfort Cloud

Dit TEMPUR® hoofdkussen Comfort Cloud Soft is de perfecte aanvulling op de TEMPUR® Cloud matrassen en is dan ook gemaakt van het originele TEMPUR® materiaal. Het kussen heeft het TEMPUR® Extra Soft materiaal binnenin waardoor je altijd geniet van een eerste zachte aanraking. Het kussen sluit perfect om je hoofd en nek aan.

De voordelen op een rijtje
• Zacht comfort
• Perfecte aansluiting voor hoofd en nek
• Afritsbaar en wasbare tijk (kussenhoes)

AUPING COLLECTIE

Auping Cloud

Houd je van een hoofdkussen dat tijdens het dromen z’n vorm behoudt? Auping Cloud is een zacht en flexibel hoofdkussen van natuurlatex dat altijd in vorm blijft en daarmee iedere nacht een optimale ondersteuning biedt.

Vormvast kussen voor optimale ondersteuning.

 • Geschikt voor mensen met een (huisstofmijt-) allergie.
 • Verkrijgbaar in verschillende formaten.
 • Duurzaam natuurlatex voor koel gevoel.
 • Afneembaar en wasbaar hoesje.
 • Geschikt voor zij-, rug- en buikslapers.

Auping Nest

Ben je op zoek naar een donzen hoofdkussen waar je heerlijk in weg kan zakken? Auping Nest is een licht en ventilerend kussen, gevuld met een mix van ganzen- en eendendons. Op te kloppen naar wens en aan te passen in volume door een speciale vulopening.

 • Licht en ventilerend kussen.
 • Geschikt voor mensen met een (huisstofmijt-) allergieën.
 • Verkrijgbaar in verschillende formaten.
 • Fijn kussen voor warme slapers.
 • Geschikt voor zij-, rug- en buikslapers

Auping Dew

Houd je ervan om je hoofdkussen lekker op te schudden, maar wil je geen donzen kussen? Dan is Auping Dew een fijne keuze voor jou. Dit veerkrachtige kussen kan je kneden en vormen naar jouw wensen en is makkelijk zachter of steviger te maken met behulp van een vulopening.

 • Stevig kussen om lekker op te schudden.
 • Geschikt voor mensen met een (huisstofmijt-) allergieën.
 • Hypoallergeen en makkelijk wasbaar.
 • Verkrijgbaar in verschillende formaten.
 • Geschikt voor zij-, rug- en buikslapers.
Back To Top